Thursday, 31 May 2012

Talut vs Jalut

Hari yang dinanti akhirnya tiba. Talut dan bala tenteranya bersiap siaga menuju ke medan peperangan untuk mendapatkan semula tempat mereka dan menyelamatkan isteri serta anak-anak daripada kekejaman Jalut.

   Jalut ialah seorang raja kepada puak Balthaha yang amat kejam dan sangat memusuhi Bani Israel. Mereka mendiami kawasan berdekatan pantai jajahan Rom, di antara Palestin dengan Mesir. Mereka menakluk banyak kawasan Bani Israel, selain memperhambakan isteri serta anak-anak Bani Israel.

Ujian Allah Kepada Tentera Talut

   Sebelum berangkat, Talut berpesan kepada bala tenteranya : "Kita akan menyeberangi sebatang sungai di bawah terik panas matahari sesudah berlatih dan berjalan jauh. Orang yang benar-benar menjadi tenteraku tidak boleh meminum air sungai itu lebih daripada seteguk, tetapi hanya untuk membasahkan tekak sahaja. Sesiapa yang menurut perintahku, aku menganggap dia termasuk dalam bala tenteraku dan hanya mereka inilah yang dapat aku kerah dan pimpin. Adapun orang yang sengaja melanggarnya bererti dia telah melanggar disiplin tentera. Aku tidak akan mengharapkan apa-apa hasil pun daripadanya dalam pertempuran hebat yang kita akan hadapi. Mereka yang melanggar perintahku hanya akan menyusahkan dan menimbulkan perpecahan sahaja."

Menurut para Ulama', Talut hanya membenarkan tenteranya meminum seteguk air sahaja bermakna dia mengajar sifat zuhud iaitu mengambil perkara dunia setakat keperluan sahaja.

   Talut menganggap bala tenteranya memahami dan bersetuju dengan perintahnya itu. Dalam sinaran panas terik matahari di tengah padang pasir yang luas, Talut dan bala tenteranya menemui sebatang sungai yang jernih lalu mereka menyeberangi sungai tersebut.Talut memerhatikan bala tenteranya. Ramai daripada mereka yang tidak mematuhi perintah, yakni meminum air sungai itu sepuas-puasnya, malah ada yang mengambil air tersebut sebagai bekalan. Hanya sedikit sahaja daripada mereka yang menurut perintah Talut. Sebagai pemimpin, Talut sangat khuatir dengan sikap mereka yang tidak menurut perintah itu. Talut dan tenteranya meneruskan perjalanan, sehingga berlaku pertembungan antara mereka dengan tentera Jalut.

   Peperangan yang dihadapi amat sukar bagi Talut dan bala tenteranya. Kini, tentera Talut berpecah kepada 2 golongan iaitu golongan pertama ialah golongan yang patuh kepada Talut manakala golongan kedua pula ialah golongan yang melanggar perintah Talut. Mereka kelihatan lemah semangat, mengeluh serta berputus asa. Sementara itu, golongan yang beriman dan patuh tetap bersemangat kerana mereka amat yakin bahawa Allah SWT membantu mereka walaupun dengan bilangan sedikit, mampu mengalahkan tentera Jalut yang jauh lebih ramai.

Ingatlah bahawa kemenangan bukanlah bergantung kepada kuantiti, tetapi kualiti. Sejarah Islam telah banyak membuktikan bahawa yang sedikit selalunya dapat menandingi yang besar. Contohnya, seperti Kisah Perang Badar, Kisah 7 Pemuda Ashabul Kahfi, Kisah Seorang Budak Ashabul Ukhdud dan Kisah Talut dan Jalut.
Hero Cilik

   Berita tentang kesukaran Talut dan tenteranya diketahui oleh seluruh puak bani Israel. Seorang lelaki tua yang mendengar khabar ini telah memilih 3 orang daripada anaknya untuk pergi berperang termasuklah anaknya, Nabi Daud, yang baru berusia 9 tahun. Namun, Nabi Daud ditugaskan hanya untuk membawa makanan dan memberi khabar tentang peperangan kepada si ayah. Mereka segera menghadap Talut untuk menyertai pasukan tentera. Talut sangat bangga dengan semangat ketiga-tiga anak muda itu dan hanya kedua-dua abang sahaja dibenarkan manakala Nabi Daud dianggap kecil dan diminta membantu di barisan belakang.

   Daud ingin turut serta berperang lalu meminta kebenaran daripada Talut. "Kau masih kecil wahai Daud," kata Talut. Daud menjawab : "Ya, tetapi janganlah membanding besar atau kecil seseorang. Sekalipun saya masih kecil, saya sudah cukup kuat dan bersemangat untuk berperang. Pernah seekor singa menyerang kambing kami. Saya bergelut dengan singa itu dan berjaya mematahkan lehernya." Mendengar kata-kata itu, Talut dapat merasakan dia berhadapan dengan seorang yang sangat luar biasa. Akhirnya Nabi Daud dibenarkan untuk turut berperang. Beliau diberikan sebatang tombak, sebilah le, namun ditolaknya kerana terlalu berat dan panjang baginya. Sebaliknya, Nabi Daud hanya mengambil beberapa ketul batu dan seutas tali.

  Nabi Daud mara ke hapadan dan mendekati Jalut. Jalut bertindak untuk menyerang, tetapi Nabi Daud terlebih dahulu membaling batu dengan talinya (lastik) sekuat hati kepada Jalut. Batu-batu yang diarah kepada Jalut tepat mengenai kepalanya dan akhirnya dia jatuh dan mati. Apabila dia rebah dan mati, tentera Jalut berpecah dan bala tentera Talut segera menyerang mereka. Akhirnya, kemengan menjadi milik bani Israel. Keberanian Nabi Daud masa kecil itu memberi kemenangan kepada mereka. Seluruh bangsa Israel kembali bersatu dan oulang dengan selamat ke tempat mereka. Sejak itu, nama Nabi Daud masyhur dan terkenal.

sumber : Buku Solusi isu no.44 m/s 116. dan Kuliah Maghrib oleh Ustaz Kamaruddin.

Wednesday, 30 May 2012

Sultan Muhammad Al Fateh

Muhammad II (Arab: محمد الثانى) juga dikenali dengan Muhammad al-Fatih iaitu daripada kata terbitan "al-fath" (الفاتح) seperti Surah al Fatihah bererti surah pembukaan atau "Pembuka yang besar" yang dilahirkan pada 30 Mac 1432 di Edirne dan meninggal dunia pada 3 Mei 1481 di Hünkârcayırı, berdekatan Gebze. Baginda adalah Sultan yang memerintah Empayar Uthmaniyyah dalam masa singkat iaitu dari tahun 1444 ke 1446 dan kemudian dari tahun 1451 ke 1481. Baginda menakluk Constantinople pada umur 21 tahun yang membawa kepada kehancuran Empayar Byzantine.

Biografi

Muhammad II dilahirkan di Edirne yang pada masa itu ibu kota kerajaan Uthmaniyyah pada 29 Mac 1432. Bapanya adalah Sultan Murad II (1404–51) ibunya Huma Hatun, anak perempuan Abd'Allah dari Hum.
Muhammad al-Fatih merupakan seorang sultan yang mementingkan kekuatan dalaman dan luaran para tenteranya. Mempunyai kepakaran dalam bidang ketenteraan, sains, matematik dan menguasai enam bahasa (bahasa Turki, Greek, Hebrew, Arab, Parsi dan Latin) pada ketika berumur 21 tahun. Seorang pemimpin yang hebat, warak dan tawaduk selepas Sultan Salahuddin Al-Ayubbi (pahlawan Islam dalam Perang Salib) dan Sultan Saifuddin Muzaffar Al-Qutuz (pahlawan Islam dalam peperangan di Ain Jalut menentang tentera Mongol). Malah sifat-sifat baginda dan tenteranya telah diisyaratkan oleh Rasulullah S.A.W:
Constantinople akan ditakluki oleh tentera Islam. Rajanya (yang menakluk) adalah sebaik-baik raja dan tenteranya (yang menakluk) adalah sebaik-baik tentera.
 

Kelebihan Muhammad al-Fatih mengikut sejarah

Seorang Sahabat Rasullullah S.A.W, Abu Ayub Al Ansari pernah mengikuti ekspidisi perang menentang tentera Rom di Constantinople ketika di zaman kerajaan Bani Umaiyyah. Beliau ingin jasadnya dikuburkan di tembok Constantinople dan ketika ditanya mengapa beliau ingin dikuburkan ditembok tersebut, beliau berkata kepada panglima Bani Umaiyah: "Aku mendengar baginda Rasulullah S.A.W mengatakan seorang lelaki soleh akan dikuburkan di bawah tembok tersebut & aku juga ingin mendengar derapan tapak kaki kuda yang membawa sebaik-baik raja yang mana dia akan memimpin sebaik-baik tentera seperti yang telah diisyaratkan oleh baginda."

Jasa dan sumbangan

Rencana utama: Kejatuhan Constantinople
Kejayaan baginda dalam menewaskan tentera salib menyebabkan ramai kawan dan lawan kagum dengan kepimpinan beliau serta taktik & strategi peperangannya yang dikatakan mendahului pada zamannya dan juga kaedah pemilihan tenteranya. Baginda merupakan anak didik Syeikh Syamsuddin yang mana merupakan keturunan Abu Bakar As-Siddiq.
Antara sumbangan baginda adalah menakluk Constantinople yang juga menyebabkan berakhirnya Empayar Byzantine. Baginda jugalah yang menukar nama Constantinople kepada Islambol (Islam keseluruhannya). Kini nama tersebut telah ditukar oleh Mustafa Kamal Ataturk kepada Istanbul. Di atas jasanya, Masjid Al Fatih telah dibina bersebelahan makamnya.
Diceritakan bahawa para tentera Sultan Muhammad Al Fatih tidak pernah meninggalkan solat wajib sejak baligh & separuh dari mereka tidak pernah meninggalkan solat tahajud sejak baligh. Hanya Sultan Muhammad Al Fatih sajalah yang tidak pernah meninggalkan solat wajib, tahajud & rawatib sejak baligh hinggalah ke saat baginda meninggal dunia.