Saturday, 17 March 2012

The Important of Sunnah Prophet SAW


Dari Anas bin Malik ra. katanya, Rasulullah SAW telah berkata kepadaku: 'Hai anakku! Jika engkau mampu tidak menyimpan dendam kepada orang lain sejak dari pagi sampai ke petangmu, hendaklah engkau kekalkan kelakuan itu! Kemudian beliau menyambung pula: Hai anakku! Itulah perjalananku (sunnahku), dan barangsiapa yang menyukai sunnahku, maka dia telah menyukaiku, dan barangsiapa yang menyukaiku, dia akan berada denganku di dalam syurga! ' (Riwayat Tarmidzi)

Dari Ibnu Abbas ra. bahwa Nabi SAW yang berkata: "Barangsiapa yang berpegang dengan sunnahku, ketika merata kerosakan pada ummatku, maka baginya pahala seratus orang yang mati syahid". (Riwayat Baihaqi) Dalam riwayat Thabarani dari Abu Hurairah ra. ada sedikit perbedaan, yaitu katanya: Baginya pahala orang yang mati syahid. (At-Targhib Wat-Tarhib 1: 44)

Thabarani dan Abu Nu'aim telah mengeluarkan sebuah Hadis marfuk yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah ra. bahwa Nabi SAW telah bersabda: Orang yang berpegang kepada sunnahku dalam zaman kerusakan ummatku akan mendapat pahala orang yang mati syahid. Hakim pula meriwayatkan dari Abu Hurairah ra. juga bahwa Nabi SAW telah berkata: Orang yang berpegang kepada sunnahku dalam masa perselisihan diantara ummatku adalah seperti orang yang menggenggam bara api. (Kanzul Ummal 1: 47)

Dan Muslim pula meriwayatkan dari Anas ra. dari Rasulullah SAW katanya: Orang yang tidak suka kepada sunnahku, bukanlah dia dari golonganku! Demikian pula yang dikeluarkan oleh Ibnu Asakir dari Ibnu Umar ra. cuma ada tambahan di permulaannya berbunyi: Barangsiapa yang berpegang kepada sunnahku, maka dia dari golonganku.

Dan dikeluarkan oleh As-Sajzi dari Anas ra. dari Nabi SAW katanya: Barangsiapa yang menghidupkan sunnahku, maka dia telah mengasihiku, dan siapa yang mengasihiku dia akan memasuki syurga bersama-sama aku! 

Jadi, bermula saat ini, marilah kita ubah cara hidup kita daripada yang buruk kepada cara hidup Nabi SAW dan kepada sesiapa yang telah mengamalkan cara hidup Nabi SAW, maka kekalkanlah (Istiqamah) kerana sesiapa yang berpegang kepada Sunnah Nabi SAW, dia tidak akan sesat dan bahagia dunia dan akhirat seperti sabda Nabi SAW yang diriwayatkan oleh Sayyidatina Aisyah ra : Sesiapa yang berpegang kepada sunnahku akan memasuki syurga!


 

Friday, 16 March 2012

Khalid The Warrior

BIODATA KHALID BIN AL-WALID 


Nama : Khalid bin Al Walid
Gelaran : Saifullah (Pedang Allah)
Keturunan : Golongan Bangsawan (Bani Makhzum)
Tarikh lahir : Tahun 592 Masehi
Tarikh memeluk Islam : Bulan Safar tahun 8 Hijrah
Tarikh meninggal dunia : Tahun 21 Hijrah
Umur meninggal dunia : 38 tahun
Tempat dikebumikan : Hims, Syria.


SIFAT-SIFAT PERIBADI KHALID


1. Seorang yang berani dan tegas.
2. Mempunyai semangat juang yang tinggi.
3. Bijak dan pintar mengatur strategi untuk mengelirukan pihak.
4. Seorang pemimpin yang berdisiplin, bertanggungjawab dan berpandangan jauh.
5. Mempunyai pengalaman yang luas dalam peperangan.
6. Seorang yang taat kepada ketua.
7. Mempunyai bakat kepimpinan dan kepahlawanan yang semulajadi.
8. Ikhlas berjuang kerana Allah bukan mengejar pangkat dan kedudukan.
9. Bercita-cita untuk gugur sebagai syahid.


JASA DAN SUMBANGAN KHALID BIN AL-WALIDZAMAN NABI MUHAMMAD
1. Menyertai Rasulullah dalam operasi pembebasan kota Mekah. 
2. Menghapuskan berhala-berhala yang ada di sekeliling Ka'abah.
3. Turut terlibat bersama Rasulullah dalam Perang Hunain.


ZAMAN SAIDINA ABU BAKAR
1. Membantu Saidina Abu Bakar memerangi : golongan murtad , golongan yang enggan membayar zakat dan golongan nabi palsu.                                                                             
2. Menjadi panglima yang memimpin tentera dalam Perang Yarmuk.
3. Dalam perang Muktah beliau merupakan tentera biasa yang telah bertindak dengan bijak
menyusun strategi sehingga dapat mengurangkan bilangan tentera Islam yang gugur.


ZAMAN SAIDINA UMAR
1. Beliau tetap menerusakan perjuangannya dalam peperangan Yarmuk walaupun telah dipecat dari jawatan sebagai panglima perang oleh Saidina Umar. Perjuangannya adalah ikhlas kerana
Allah.


KEBIJAKSANAAN KHALID MENGATUR STRATEGI KETIKA DI MEDAN PERANG
 • Bertahan dan tidak membuat serangan sehingga waktu senja.
 • Mengundurkan tentera Islam yang terkepung pada waktu malam.
 • Menyusun semula kedudukan tentera Islam untuk mengelirukan pihak musuh.
 • Mengarahkan tentera berkuda di barisan belakang supaya menaikkan debu agar musuh menyangka tentera bantuan tiba dari Madinah.

3 Rahsia Imam As-Syafie

Pada suatu hari Imam Syafie rah datang menziarahi Imam Ahmad bin Hambal. Apabila selesai makan malam bersama, Imam Syafie masuk ke bilik tidur yang telah disediakan untuknya dan segera berbaring sehingga terbit fajar. Anak perempuan Imam Ahmad yang sentiasa memerhatikan Imam Syafie sejak dari awal lagi bertanya kepada ayahnya dengan nada menegur,“Ayah selalu memuji dan mengatakan Imam Syafie itu seorang ulama yang sangat alim. Sebaliknya apa yang saya perhatikan banyak perkara tidak mengambarkan ianya seorang yang benar-benar alim." Imam Ahmad amat terkejut mendengar perkataan anak permpuannya, lalu ianya bertanya, “Ia seorang alim wahai anakku, mengapa kamu berkata demikian?” Anak perempuannya menjawab,” Aku perhatikan ada tiga perkara menyebabkan kekurangannya, wahai ayah. Pertama, pada waktu dihidangkan makanan,dia memakannya dengan lahap sekali. Kedua, sejak masuk ke bilik tidurnya, dia tidak solat malam sebaliknya hanya keluar setelah masuk waktu Subuh. Ketiga, Ia Solat Subuh tanpa berwudhu.

Imam Ahmad bin Hambal memikirkan semua perkataan anaknya itu dan akhirnya supaya jelas persoalan anaknya itu, ianya menyampaikan semua alasan anak perempuannya itu kepada Imam Syafie. Bila mendengar semua itu, Imam Syafie tersenyum lalu ia berkata, 
 • Wahai Ahmad! sebabnya aku makan dengan lahap dan banyaknya di rumah kamu kerana aku tahu bahawa makanan di rumah kamu jelas halal dan baik. Aku tidak ragu dengan makanan itu sedikit pun, atas sebab itulah aku makan dengan lahap. Lagi pun aku amat memahami bahawa engkau seorang yang sangat pemurah. Makanan orang yang pemurah itu ubat dan makanan orang yang kedekut itu penyakit. Aku makan semalan bukan kerana untuk kenyang tetapi semata-mata untuk berubat dengan makananmu itu.
 • Perkara kedua yang menyebabkan aku tidak solat malam kerana ketika aku meletakkan kepalaku di atas bantal untuk tidur, tiba-tiba seolah-olah aku melihat di hadapanku Kitabullah dan sunnah Rasulnya saw dan dengan izin Allah malam itu, daripada hadis itu, aku dapat merungkai 72 hukum berkenaan masalah Feqah sehingga tidak sempat menunaikan Ibadah malam. 
 • Perkara ketiga, yang menyebabkan aku tidak berwudhu ketika Solat Subuh kerana aku pada malam itu aku tidak dapat tidur sekelip pun, sehingga aku Solat Subuh dengan wudhu Solat Isyak.

Mu'az Bin Jabal

Kelahiran dan Kehidupan Beliau
Muaz bin Jabal r.a dilahirkan di Madinah. - Muaz r.a mempunyaiciri-ciri keistimewaan sebagai seorang yang sangat pintar, mempunyai penampilan sebagai seorang yang perkasa dan berhemah tinggi. Allah mengurniakan kepada beliau kepetahan bercakap, mempunyai rupa paras dan tutur kata yang indah. -Muaz bin Jabal r.a memeluk Islam sejak beliau masih kecil  ketika umur 19 tahun melalui Mus'ab bin Umair yang diutuskan oleh Rasulullah s.a.w ke Madinah untuk mengajar penduduk Madinah.

Sifat Terpuji Beliau
Sebaik sahaja Nabi s.a.w berhijrah ke Madinah, Muaz sentiasa berada bersama dengan Rasulullah s.a.w sehingga beliau dapat memahami Al-Quran dan syariat-syariat Islam dengan baik menyebabkan beliau muncul sebagai seorang yang paling alim tentang Al-Quran dari kalangan para sahabat, orang yang paling baik membaca Al-Quran serta paling memahami syariat-syariat Allah. - Oleh sebab itulah Rasulullah s.a.w memuji beliau dengan bersabda: Yang bermaksud: Umatku yang paling alim tentang halal dan haram ialah Muaz bin Jabal. Hadis riwayat Tirmizi dan Ibnu Majah. - Muaz r.a terdiri dari kalangan enam orang yang mengumpulkan Al-Quran pada zaman Rasulullah s.a.w. - Setelah Allah s.w.t membuka Kota Mekah kepada Rasulullah s.a.w, penduduk Mekah memerlukan kepada tenaga pengajar yang tetap tinggal bersama dengan mereka untuk mengajar syariat Allah s.w.t, lalu Rasulullah s.a.w meminta supaya Muaz tinggal bersama dengan penduduk Mekah untuk mengajar Al-Quran dan memberikan kefahaman kepada mereka mengenai agama Allah s.w.t.

Sifat terpuji beliau juga jelas terserlah ketika rombongan raja-raja Yaman datang berjumpa Rasulullah s.a.w mengisytiharkan keislaman mereka dan meminta daripada Rasulullah s.a.w supaya menghantar tenaga pengajar kepada mereka. Lalu baginda memilih Muaz r.auntuk memegang tugas tersebut bersama-sama dengan beberapa orang para sahabat malah beliau merupakan ketua kepada rombongan para sahabat tersebut. Rasulullah s.a.w keluar untuk mengucapkan selamat jalan kepada mereka lantas baginda mewasiatkan kepada Muaz r.a dengan bersabda: "Wahai Muaz! Kemungkinan kamu tidak akan dapat bertemu lagi dengan aku selepas tahun ini malah mungkin juga selepas ini kamu akan melalui masjid dan kuburku ..." Lantas Muaz r.a menangis kerana terlalu sedih untuk berpisah dengan Rasulullah s.a.w. Selepas peristiwa tersebut ternyata Rasulullah s.a.w wafat dan Muaz tidak lagi dapat melihat baginda.

Kematian Muaz bin Jabal
Ketika hampir mati beliau berkata: "Selamat datang wahai kematian! Selamat datang kepada tetamu yang tak kunjung tiba dan selamat datang kepada kekasih yang datang setelah sekian lama dirindukan!". Kemudian beliau melihat ke langit dan berkata: "Wahai Tuhanku! Sesungguhnya Engkau mengetahui bahawa aku tidak menyukai dunia apatah lagi untuk berada kekal di dalamnya selama-lamanya menanam pokok-pokok dan mengairi sungai, tetapi segala-galanya itu hanyalah sekadar untuk menghilangkan kehausan di kawasan-kawasan yang kekeringan serta mengharungi saat-saat kesusahan dan mendekati ulama-ulama dengan menunggang ke majlis-majlis zikir. Oleh yang demikian terimalah diriku ini wahai Tuhanku dengan kebaikan sebagaimana Kamu menerima diri seseorang yang beriman". Kemudian beliau meninggal dunia. Semoga Allah mencucuri rahmat-Nya kepada beliau.

Sayyidul Ayyam

Hari Jumaat

1- Firman Allah SWT, "Wahai orang-orang yang beriman! Apabila diserukan azan (bang) untuk mengerjakan sembahyang pada hari Jumaat, maka segeralah kamu pergi (ke masjid) untuk mengingati Allah (dengan mengerjakan sembahyang jumaat) dan tinggalkanlah berjual-beli (pada saat itu); yang demikian adalah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui (hakikat yang sebenarnya)," (Surah Al-Jumuah:9)
 - "Wahai Orang Beriman!" Nikmat yang teramat besar iaitu Islam dan Iman. Sebagai umat Islam, kita sewajarnya bersyukur dengan nikmat ini kerana kita dilahirkan dalam keadaan Islam. Cuba bayangkan orang lain yang dilahirkan dalam agama lain, Hindhu, Kristian dan lain-lain? Mahukah kita dilahirkan seperti itu?
 - Yang dikatakan wajib tinggalkan jual beli hanyalah orang yang wajib solat Jumaat.

2- Nabi Muhammad SAW gemar membaca Surah Al-Jumuah keseluruhannya pada rakaat pertama dan membaca Surah Al-Munafiqun keseluruhannya pada rakaat kedua ketika menjadi imam Solat Jumaat.
 - Para Ulama' memilih sebahagian daripada Surah Al-Jumuah dan Surah Al-Munafiqun sudah memadai. 
 - Pada rakaat pertama, Surah Al-Jumuah : 9-11 

 
Wahai orang-orang yang beriman! Apabila diserukan azan (bang) untuk mengerjakan sembahyang pada hari Jumaat, maka segeralah kamu pergi (ke masjid) untuk mengingati Allah (dengan mengerjakan sembahyang jumaat) dan tinggalkanlah berjual-beli (pada saat itu); yang demikian adalah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui (hakikat yang sebenarnya),

 Kemudian setelah selesai sembahyang, maka bertebaranlah kamu di muka bumi (untuk menjalankan urusan masing-masing), dan carilah apa yang kamu hajati dari limpah kurnia Allah, serta ingatlah akan Allah banyak-banyak (dalam segala keadaan), supaya kamu berjaya (di dunia dan di akhirat).

 Dan apabila mereka mengetahui kedatangan barang-barang dagangan (yang baharu tiba) atau (mendengar) sesuatu hiburan, mereka bersurai (lalu pergi) kepadanya dengan meninggalkan engkau berdiri (di atas mimbar - berkhutbah). Katakanlah (wahai Muhammad:" Pahala - balasan) yang ada di sisi Allah, lebih baik dari hiburan dan barang-barang dagangan itu; dan Allah sebaik-baik pemberi rezeki. 

 - Pada rakaat kedua, Surah Al-Munafiqun : 9-11

 Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu dilalaikan oleh (urusan) harta benda kamu dan anak-pinak kamu daripada mengingati Allah (dengan menjalankan perintahNya). Dan (ingatlah), sesiapa yang melakukan demikian, maka mereka itulah orang-orang yang rugi. 

 Dan belanjakanlah (dermakanlah) sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada kamu sebelum seseorang dari kamu sampai ajal maut kepadanya, (kalau tidak) maka ia (pada saat itu) akan merayu dengan katanya: " Wahai Tuhanku! Alangkah baiknya kalau Engkau lambatkan kedatangan ajal matiku - ke suatu masa yang sedikit sahaja lagi, supaya aku dapat bersedekah dan dapat pula aku menjadi dari orang-orang yang soleh ".
 
 Dan (ingatlah), Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang (atau sesuatu yang bernyawa) apabila sampai ajalnya; dan Allah Amat Mendalam PengetahuanNya mengenai segala yang kamu kerjakan.
 
3- Nabi SAW bersabda "Sesungguhnya amal yang pertama akan dihisab pada hari Akhirat kelak ialah Solat."

4- Nabi SAW cinta Bahasa Arab kerana : 
 • Nabi SAW sendiri berbangsa Arab.
 • Bahasa Al-Quran.
 • Bahasa di dalam Syurga.
5- Surah Al-Haj : 41


Iaitu mereka (umat Islam) yang jika Kami berikan mereka kekuasaan memerintah di bumi nescaya mereka mendirikan sembahyang serta memberi zakat, dan mereka menyuruh berbuat kebaikan serta melarang dari melakukan kejahatan dan perkara yang mungkar. Dan (ingatlah) bagi Allah jualah kesudahan segala urusan. 

 - Bagi memilih pemimpin, pemimpin itu hendaklah mempunyai ciri-ciri berikut yang tercatat dalam Al-Quran, Surah Al-Haj, ayat 41. Antara ciri-ciri yang terkandung ialah :
 • Mendirikan Solat.
 • Menunaikan Zakat.
 • Menyuruh Berbuat Kebaikan.
 • Melarang dan Mencegah dari melakukan kejahatan dan kemungkaran.
  - Tapi, apa yang berlaku sekarang ialah ramai orang yang memilih pemimpin mengikut suka hati mereka tanpa merujuk kepada Al-Quran dan As-Sunnah. Inilah bukti sabda Nabi Muhammad SAW : "Betapa ramai orang yang membaca Al-Quran tetapi Al-Quran melaknatnya."

TUNTAS
 Jadi, sebagai umat Islam yang menjadi rakyat Malaysia, marilah kita kembali kepada Al-Quran dan As-Sunnah dalam memilih pemimpin. Jadikan Al-Quran dan As-Sunnah sebagai rujukan utama supaya kita beroleh kebahagiaan di dunia dan di Akhirat. Insya-Allah. Wallahua'lam.

*Catatan isi kuliah maghrib yang disampaikan oleh Ust. Zawawi di Masjid At-Taqwa. (15 Mac 2012)Thursday, 15 March 2012

Tasbih Jari

Selalunya selepas solat, kita akan wirid. Bagi yang solat berjemaah, Imam mesti wirid Subhanallah 33x , Alhamdulillah 33x dan Allahu Akbar 33x. Tetapi, tahu tak cara yang sebenar untuk kira/hitung tasbih tu guna jari? Kalau tak tahu lagi, mari tengok gambar di bawah ni.
Abdullah Bin Amr' berkata : "Saya melihat Rasulullah SAW menghitung tasbih dengan melipatkan jari-jari menggunakan tangan kanannya."
( HR Abu Dawud dan At-Tirmizi )


SELAMAT BERAMAL =D

Saintis Barat vs Islam

Fakta Saintis Barat
1. Jarak diantara Nabi Adam dan kita cuma diantara 10000-20000 tahun dan fossil manusia perempuan tertua dijumpai berusia 4.4 juta di Ethiopia.
2. Manusia dahulu hidup bercawat, tidak tahu memasak, bertani dan tinggal didalam gua (tidak bertamaddun).
3. Manusia dahulu tidak mempunyai bahasa dan berpakaian tidak sempurna.
4. Manusia berevolusi melalui pelbagai zamanà ais/batu.
Fakta Al-Quran -1

Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada malaikat: “Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi”. Mereka bertanya (tentang hikmat ketetapan Tuhan itu dengan berkata): “Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal kami sentiasa bertasbih dengan memujiMu dan mensucikanMu?” Tuhan berfirman: “Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya”. Dan Ia telah mengajarkan Nabi Adam, akan segala nama benda-benda dan gunanya, kemudian ditunjukkannya kepada malaikat lalu Ia berfirman: “Terangkanlah kepadaKu nama benda-benda ini semuanya, jika kamu golongan yang benar”. Malaikat itu menjawab: “Maha Suci Engkau (Ya Allah)! Kami tidak mempunyai pengetahuan selain dari apa yang Engkau ajarkan kepada kami sesungguhnya Engkau jualah Yang Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana”.
Allah berfirman: “Wahai Adam! Terangkanlah nama benda-benda ini semua kepada mereka”. Maka setelah Nabi Adam menerangkan nama benda-benda itu kepada mereka, Allah berfirman: “Bukankah Aku telah katakan kepada kamu, bahawasanya Aku mengetahui segala rahsia langit dan bumi, dan Aku mengetahui apa yang kamu nyatakan dan apa yang kamu sembunyikan?”. Dan (ingatlah) ketika Kami berfirman kepada malaikat: “Tunduklah (beri hormat) kepada Nabi Adam”. Lalu mereka sekaliannya tunduk memberi hormat melainkan Iblis; ia enggan dan takbur, dan menjadilah ia dari golongan yang kafir.
(Al-Baqarah- Ayat 30-34)
 BERDASAR AYAT DIATAS BODOHKAH MANUSIA PERTAMA YG BERNAMA ADAM ITU. KEPANDAIAN BELIAU TENTANG BUMI MELEBIHI MALAIKAT DIATAS KUNIAAN ILMU ALLAH.

Fakta Al-Quran-Kisah Habil dan Qabil -2

Siti Hawa melahirkan kembar dua pasang. Pertama lahirlah pasangan Qabil dan adik perempuannya yang diberi nama “Iqlima”, kemudian menyusul pasangan kembar kedua Habil dan adik perempuannya yang diberi nama “Lubuda”. Kerana Qabil tetap berkeras kepala tidak mahu menerima keputusan ayahnya dan meminta supaya dikahwinkan dengan adik kembarnya sendiri Iqlima maka Nabi Adam seraya menghindari penggunaan kekerasan atau paksaan yang dapat menimbulkan perpecahan di antara saudara serta mengganggu suasana damai yang meliputi keluarga beliau secara bijaksana mengusulkan agar menyerahkan masalah perjodohan itu kepada Tuhan untuk menentukannya. Caranya ialah bahawa masing- masing dari Qabil dan Habil harus menyerahkan korban kepada Tuhan dengan catatan bahawa barang siapa di antara kedua saudara itu diterima korbannya ialah yang berhak menentukan pilihan jodohnya.
Qabil dan Habil menerima baik jalan penyelesaian yang ditawarkan oleh ayahnya. Habil keluar dan kembali membawa peliharaannya sedangkan Qabil datang dengan sekarung gandum yang dipilih dari hasil cucuk tanamnya yang rosak dan busuk kemudian diletakkan kedua korban itu kambing Habil dan gandum Qabil di atas sebuah bukit lalu pergilah keduanya menyaksikan dari jauh apa yang akan terjadi atas dua jenis korban itu.
BERDASAR KISAH DIATAS MASIH BODOHKAH MANUSIA GENERASI KEDUA SEHINGGA MEREKA MAMPU MENTERNAK HAIWAN DAN TERLIBAT DIDALAM BIDANG PERTANIAN GANDUM? BUKANKAH ITU HASIL DIDIKKAN ILMU DARI MANUSIA PERTAMA YAKNI NABI ADAM A.S YG JUGA MENDAPAT ILMU DARI ALLAH S.W.T JUGA.

Fakta Hadith - 3

Hadis al-Bukhari yang berbunyi : Abu Dzar telah meriwayatkan: saya telah bertanya kepada Rasulullah SAW: “Apakah masjid yang pertama dibina di atas muka bumi ini?, Rasulullah SAW menjawab: “Masjid al-Haram”, saya bertanya lagi: “kemudiannya…?”, balas Rasulullah SAW: “Masjid al-Aqsa”. Saya bertanya lagi: “Berapakah jarak di antara keduanya (tempoh dibina kedua-duanya), balas Rasulullah SAW: “empat puluh tahun, di mana sahaja
kamu dapat bersolat pada keduanya, maka bersolatlah (di sana), di sana ada kelebihan (untuk mereka yang bersolat di kedua-dua masjid tersebut)”.Nabi Adam a.s adalah manusia pertama membina Masjidil Haram dan Masjidil Aqsa didalam selang waktu 40tahun.
MASIH BODOHKAH MANUSIA PERTAMA ITU WALAUPUN DIDALAM ILMU PEMBINAAN.

Fakta Sejarah Islam - 4
 Nabi Idris dianugerahi kepandaian dalam berbagai disiplin ilmu, kemahiran, serta kemampuan untuk mencipta alat-alat yang dapat mempermudahkan pekerjaan manusia, seperti pengenalan tulisan, matematik, ilmu astronomi.
SEDARKAH PEN, TULISAN, HURUF, ANGKA, DAN ILMU CAKRAWALA ITU ADALAH HASIL TAMADDUN MANUSIA DAHULU LAGI YG KAMU KATAKAN BERCAWAT ITU. MASIH BODOHKAH MANUSIA TERDAHULU ITU?

TUNTAS

Sekarang terserah kepada anda sendiri. Fakta mana mahu dijadikan pegangan aqidah/iman. Jika kamu jadikan Saintis Barat kiblat kamu kerana kemampuan mereka menonjolkan teknologi untuk meyakinkan kamu terserahlah. Tapi bagiku, mukjizat AlQuran itu lebih hebat drpd segalanya. Hati-hati dengan program National Geography yang terkadang menyesatkan.

sumber : [SINI]

Saham Dunia Akhirat

Dari Anas r.a. berkata bahawa ada tujuh macam pahala yang dapat diterima seseorang itu selepas matinya.

1.Sesiapa yang mendirikan masjid maka ia tetap pahalanya selagi masjid itu digunakan oleh orang untuk beramal ibadat di dalamnya.

2.Sesiapa yang mengalirkan air sungai selagi ada orang yang minum daripadanya.

3.Sesiapa yang menulis mushaf ia akan mendapat pahala selagi ada orang yang membacanya.

4.Orang yang menggali perigi selagi ada orang yang menggunakannya.

5.Sesiapa yang menanam tanam-tanaman selagi ada yang memakannya baik dari manusia atau burung.

6.Mereka yang mengajarkan ilmu yang berguna selama ia diamalkan oleh orang yang mempelajarinya.

7.Orang yang meninggalkan anak yang soleh yang mana ianya selalu mendoakan kedua orang tuanya dan beristighfar baginya yakni anak yang selalu diajari ilmu Al-Quran maka orang yang mengajarnya akan mendapat pahala selagi anak itu mengamalkan ajaran-ajarannya tanpa mengurangi pahala anak itu sendiri.


Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah S.A.W. telah bersabda : "Apabila telah mati anak Adam itu, maka terhentilah amalnya melainkan tiga macam :


1.Sedekah yang berjalan terus (Sedekah Amal Jariah)

2.Ilmu yang berguna dan diamalkan.

3.Anak yang soleh yang mendoakan baik baginya.

Al-Quran Hujah Untuk Kita | " القران حجة لك "

Abu Umamah r.a. berkata : "Rasulullah S.A.W telah menganjurkan supaya kami semua mempelajari Al-Quran, setelah itu Rasulullah S.A.W memberitahu tentang kelebihan Al- Quran."

Telah bersabda Rasulullah S.A.W : Belajarlah kamu akan Al-Quran, di akhirat nanti dia akan datang kepada ahli-ahlinya, yang mana di kala itu orang sangat memerlukannya."

Ia akan datang dalam bentuk seindah-indahnya dan ia bertanya, "Kenalkah kamu kepadaku?" Maka orang yang pernah membaca akan menjawab : "Siapakah kamu?"

Maka berkata Al-Quran : "Akulah yang kamu cintai dan kamu sanjung, dan juga telah bangun malam untukku dan kamu juga pernah membacaku di waktu siang hari."

Kemudian berkata orang yang pernah membaca Al-Quran itu : "Adakah kamu Al- Quran?" Lalu Al-Quran mengakui dan menuntun orang yang pernah membaca mengadap Allah S.W.T. Lalu orang itu diberi kerajaan di tangan kanan dan kekal di tangan kirinya, kemudian dia meletakkan mahkota di atas kepalanya.

Pada kedua ayah dan ibunya pula yang muslim diberi perhiasan yang tidak dapat ditukar dengan dunia walau berlipat ganda, sehingga keduanya bertanya : "Dari manakah kami memperolehi ini semua, pada hal amal kami tidak sampai ini?"

Lalu dijawab : "Kamu diberi ini semua kerana anak kamu telah mempelajari Al- Quran."

Wednesday, 14 March 2012

Fight Nafsu !


Menurut Imam Ghazali : Nafsu boleh dikekang dengan kekangan takwa. Dengan itu ia akan menjadi lemah dan tunduk mengalah. Kewarakan seseorang juga boleh membelenggunya sehingga nafsu tidak berpeluang menjalankan peranannya. Dengan kesedaran bahawa nafsu itu musuh yang akan mendatangkan kecelakaan , ia perlu dilemahkan dengan penghinaan. Jangan sekali-kali diberi muka dan dilayani keinginannya.

Ulamak sufi menganjurkan tiga langkah untuk melemahkan hawa nafsu :

1. Setiap keinginan nafsu itu hendaklah dicegah dan ditahan. Ini bererti ia dikurung atau dibelenggu. Umpama binatang liar, apabila dikurung atau ditambat, ia menjadi jinak juga akhirnya.

2. Hendaklah diberikan suatu tekanan atau deraan yang berat ke atasnya. Umpama kaldai yang liar, apabila dilebihkan muatan beban di atas belakangnya, nescaya ia menjadi lemah dan akan menurut perintah, apa lagi kalau dikurangkan rumput untuknya.

3. Hendaklah sering berdoa, memohon perlindungan daripada Allah Taala agar terselamat daripada angkara nafsu jahat (nafsu ammaratun bil-su`).

Langkah ini penting, kerana hanya dengan mendapat rahmat Allah Taala, hamba-Nya akan bebas daripada pengaruh atau runtunan nafsu.

Dalam al-Quran, Allah mengisahkan, bahawa nabi Allah Yusuf alaihissalam bersabda, mafhumnya : Sesungguhnya nafsu itu menyuruh kepada kejahatan kecuali orang yang dirahmati oleh Tuhanku. (Yusof:53)

Berpuasa juga antara cara untuk mengawal nafsu. Inilah yang di anjurkan oleh nabi kita Muhammad SAW sepertimana dalam Hadithnya yang selalu kita dengar, “Puasa itu perisai, maka orang yang berpuasa janganlah bercakap kotor dan melakukan perbuatan orang jahil.”


Ada pelbagai pendapat ulama dalam menjelaskan maksud ’puasa itu perisai’. Ada yang mengatakan puasa itu menjaga orang yang berpuasa daripada segala syahwat yang boleh merosakkannya. Ada pula yang berpendapat puasa sebagai pelindung daripada segala dosa atau api neraka atau kedua-duanya.

Pesanan Rasulullah Kepada Abu Dzar

Dari Abu Dzar ra. berkata, "Kekasihku, Rasulullah saw. berpesan kepadaku dengan tujuh perkara,

(1) Supaya aku mencintai orang-orang miskin dan dekati mereka,
(2) Menyuruh aku melihat kepada orang yang berada di bawahku dan tidak melihat kepada orang yang
     berada di atasku,
(3) Menyuruh aku menjaga silaturahim walaupun mereka berlaku kasar kepada ku,
(4) Banyakkan ucapan LA HAULA WALA QUWWATA ILLA BILLAH,
(5) Mengatakan kebenaran walaupun pahit,
(6) Jangan takut celaan orang ketika berdakwah, dan
(7) Jangan meminta sesuatu apa pun dari manusia”.

(HR Imam Ahmad)

Tuesday, 13 March 2012

Solat Sunat Tasbih

Muqaddimah 


Solat ini disebut Solat Tasbih kerana diucapkan tasbih sebanyak 300 kali dalam empat rakaat solatnya. Solat Sunat Tasbih dianjurkan kalau boleh tiap-tiap malam, andaikata tidak sanggup, kerjakanlah sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup.
Solat sunat Tasbih ini telah diajarkan oleh Rasulullah SAW kepada Saidina Abbas bin Muththalib. Rasulullah SAW bersabda:  “Jika kamu mampu solat tasbih setiap hari, maka lakukanlah. Jika tidak mampu, maka lakukanlah setiap hari Jumaat atau sebulan sekali atau setahun sekali atau seumur hidup sekali .“  ( HR. A bu Daud dan Ibnu Majah )
.
Solat Tasbih ini dapat membuka pintu ampunan Allah SWT. di atas segala dosa, dari awal hingga akhir, lama maupun baru, disengaja atau tidak, kecil ataupun besar, nampak maupun tersembunyi.

Kaifiat/Cara Menunaikan Solat Tasbih 
 1. Pada Waktu Siang : 4 Rakaat 1 Salam
 2. Pada Waktu Malam : 4 Rakaat 2 Salam
Harus diingat bahawa walaupun 4 Rakaat sahaja, selalunya solat Tasbih berlansung selama lebih kurang 1 Jam. Jumlah tasbih pada setiap rakaat ialah 75 . [ 75 Tasbih X 4 rakaat = 300 Tasbih ]

Caranya ialah :

 • Niat :
"Sahaja aku solat sunat Tasbih 2 rakaat kerana Allah Ta'ala." 

 •  Antara Surah yang dianjurkan oleh para Ulama' ialah :
 1. Rakaat 1:  Surah At-Takathur atau Ad-Dhuha
 2. Rakaat 2:  Surah Al-Ashr atau Al-Insyiraah
 3. Rakaat 3:  Surah al-Kafirun atau Al-Kauthar
 4. Rakaat 4:  Surah Al-Ikhlas.atau An-Nashr.
 • Bacaan Tasbihnya ialah : 
Maha Suci Allah dan segala pujian bagi Allah, dan tiada Tuhan melainkan Allah, dan Allah Maha Besar;   Dan tiada daya dan upaya melainkan dengan kekuatan Allah yang Maha Tinggi lagi Maha Agung.


NOTA : Buat permulaan sekiranya berasa berat, bacalah tasbih di atas pada barisan pertama sahaja.

 • Lakukanlah seperti solat-solat biasa yang lain beserta bacaannya, tetapi tambahlah bacaan tasbih di bawah di akhir setiap bacaan sebelum berpindah kepergerakan seterusnya.
 • Bacaan tasbih dalam satu rakaat ialah:
 • Selepas baca doa Iftitah, al-Fatihah dan surah, kita baca 15 kali tasbih
 • Rukuk - 10 kali tasbih
 • Iktidal - 10 kali tasbih
 • Sujud pertama - 10 kali tasbih
 • Duduk antara 2 sujud - 10 kali tasbih
 • Sujud kedua - 10 kali tasbih
 • Duduk sebentar (sebelum berdiri) seperti duduk diantara 2 sujud, - 10 kali tasbih.
 • Jumlah tasbih dalam satu rakaat ialah 75 tasbih . Lakukan perkara yang sama pada rakaat seterusnya. Ulang langkah 1-7 sampai 4 rakaat, jadi jumlah semuanya 300 tasbih.

 • Sekiranya terlupa membaca tasbih di satu-satu tempat, bolehlah digantikan di tempat berikutnya.

 • Harus diingat pada rakaat kedua (malam hari) atau keempat (siang hari) setelah membaca Tasyahhud, dibacakan juga Tasbih 10 kali sebelum memberi salam.
 • Membaca doa solat tasbih;
 
 

Kuliah Maghrib 13 Mac 2012

Sedikit sebanyak ilmu yang saya perolehi daripada Ustaz Zawawi semalam di Masjid At-Taqwa, Bertam. Jika ada salah atau silap, bolehlah tegur saya di ruangan komen. Berikut merupakan catatan mengenai isi-isi kuliah yang sempat saya catat dalam sehelai kertas :

 • Nabi SAW pernah bersabda, "Bersegeralah kamu sekelian mengerjakan amal-amal soleh."
 • Tanda Kiamat - Al Haraj : Pembunuhan yang kita tak terfikir ia mungkin berlaku seperti sekarang apa  yang telah berlaku di negara kita adalah pembuangan bayi, anak bunuh emak, bapa bunuh isteri dan anak-anak dan macam-macam lagi kes yang kita terfikir ia mungkin berlaku. Ia lebih jahil berbanding zaman jahililiyyah.
 • Fitnah yang Dahsyat : Seseorang itu beriman pada waktu pagi tetapi dia kafir pada waktu petangnya ataupun seseorang itu beriman pada waktu petang tetapi kafir pada waktu paginya.
 • Nabi SAW bersabda, "Jihad yang paling afdhal adalah menegur pemimpin supaya berlaku adil dan melaksanakan hukum-hukum Allah."
 • "Sesungguhnya sejahat-jahat pengembala ialah pengembala yang kejam dan zalim." 'Pengembala' di sini bermaksud atau ditujukan kepada seseorang pemimpin. (Ketua Negara, Ketua Masyarakat,Ketua Keluarga)
 • "Sesungguhnya setiap daripada kamu ialah pemimpin dan setiap daripada kamu akan dipersoalkan tentang kepimpinan kamu."
 • Nabi SAW berpesan kepada ibu bapa supaya mengajar anak-anak kamu 3 perkara :  
 1. Kasih kepada Nabi SAW. 
 2. Kasih kepada Keluarga Nabi SAW(termasuk para Sahabat).  
 3. Membaca Al-Quran.
  KITAB MUSTIKA HADIS

  • Syarat-syarat AZAN.
  1. Yakin masuk waktu. (kecuali waktu Subuh, disunatkan azan 2 kali seperti yang dilakukan semasa zaman Rasulullah SAW)
  2. Kalimah azan mestilah berturut-turut, tidak dicela dengan perkataan lain atau dipisahkan antara waktu yang lama.
  3. Kalimah azan mestilah dilafazkan dalam Bahasa Arab. (kecuali jika sesuatu kaum itu tidak mengetahui atau tidak reti Bahasa Arab, maka harus dilafazkan dengan bahasa mereka tetapi menjadi satu kewajipan bagi mereka untuk mempelajarinya.)
  4. Tertib.

  • Sunat AZAN apabila :
  1. Menunaikan Solat Fardhu 5 waktu sehari semalam.
  2. Mendirikan Solat Jumaat.
  • Solat Sunat :
  1. Tidak disunatkan azan dan iqamah.
  2. Cukup dengan berkata : " !! الصلاة جماعة   " " Marilah Solat !! "
  Alhamdulillah, semoga dengan apa yang saya sampaikan ini dapat menambahkan ilmu kita atau menguatkan lagi ingatan kita dan memberi manfaat kepada kita di dunia dan di akhirat. Sebar-sebarkanlah kepada rakan-rakan dan sahabat-sahabat kita agar dakwah Islam tersebar luas sehingga di setiap pelosok dunia.

  Rasulullah SAW dan Seorang Pengemis Buta

  Di sudut pasar Madinah Al-Munawarah seorang pengemis Yahudi buta hari demi hari apabila ada orang yang mendekatinya ia selalu berkata"Wahai saudaraku jangan dekati Muhammad, dia itu orang gila, dia itu pembohong, dia itu tukang sihir, apabila kalian mendekatinya kalian akan dipengaruhinya". Setiap pagi Rasulullah SAW mendatanginya dengan membawa makanan, dan tanpa berkata sepatah kata pun Rasulullah SAW menyuapi makanan yang dibawanya kepada pengemis itu walaupun pengemis itu selalu berpesan agar tidak mendekati orang yang bernama Muhammad. Rasulullah SAW melakukannya hingga menjelang Beliau SAW wafat. Setelah kewafatan Rasulullah tidak ada lagi orang yang membawakan makanan setiap pagi kepada pengemis Yahudi buta itu.

  Suatu hari Abu Bakar r.a berkunjung ke rumah anaknya Aisyah r.ha. Beliau bertanya kepada anaknya, "anakku adakah sunnah kekasihku yang belum aku kerjakan", Aisyah r.ha menjawab pertanyaan ayahnya, "Wahai ayah engkau adalah seorang ahli sunnah hampir tidak ada satu sunnah pun yang belum ayah lakukan kecuali satu sunnah saja". "Apakah Itu?", tanya Abu Bakar r.a. Setiap pagi Rasulullah SAW selalu pergi ke hujung pasar dengan membawakan makanan untuk seorang pengemis Yahudi buta yang berada di sana", kata Aisyah r.ha.

  Keesokan harinya Abu Bakar r.a. pergi ke pasar dengan membawa makanan untuk diberikannya kepada pengemis itu. Abu Bakar r.a mendatangi pengemis itu dan memberikan makanan itu kepada nya. Ketika Abu Bakar r.a. mulai menyuapinya, si pengemis marah sambil berteriak, "siapakah kamu ?". Abu Bakar r.a menjawab, "aku orang yang biasa". "Bukan !, engkau bukan orang yang biasa mendatangiku", jawab si pengemis buta itu. Apabila ia datang kepadaku tidak susah tangan ini memegang dan tidak susah mulut ini mengunyah. Orang yang biasa mendatangiku itu selalu menyuapiku, tapi terlebih dahulu dihaluskannya makanan tersebut dengan mulutnya setelah itu ia berikan pada ku dengan mulutnya sendiri", pengemis itu melanjutkan perkataannya.

  Abu Bakar r.a. tidak dapat menahan air matanya, ia menangis sambil berkata kepada pengemis itu, aku memang bukan orang yang biasa datang pada mu, aku adalah salah seorang dari sahabatnya, orang yang mulia itu telah tiada. Ia adalah Muhammad Rasulullah SAW. Setelah pengemis itu mendengar cerita Abu Bakar r.a. ia pun menangis dan kemudian berkata, benarkah demikian?, selama ini aku selalu menghinanya, memfitnahnya, ia tidak pernah memarahiku sedikitpun, ia mendatangiku dengan membawa makanan setiap pagi, ia begitu mulia.... Pengemis Yahudi buta tersebut akhirnya bersyahadat dihadapan Abu Bakar r.a.

  Ustaz Azhar Idrus Mai Penang !!

  First Come First Serve

  Terdapat satu hadis sahih di mana Rasulullah saw menjelaskan tentang segolongan umatnya yang akan masuk ke syurga tanpa hisab. Peluang ini diambil oleh seorang sahabat agar Rasulullah saw berdoa semoga dia termasuk dalam golongan tersebut. Lalu Rasulullah saw mendoakan untuknya. Sungguh bertuah sahabat ini. Hadis tersebut diriwayatkan dari Abu Hurairah dia berkata  "Aku mendengar Rasulullah saw bersabda :

   'Di antara umatku nanti terdapat 70,000 orang akan masuk Surga tanpa hisab. Wajah mereka bersinar sebagaimana bulan purnama'." 

  Abu Hurairah berkata, "Kemudian Ukasyah bin Mihshan al-Asadi berdiri sambil mengangkat nimarah lalu berkata, 'Wahai Rasulullah, doakanlah aku kepada Allah agar aku termasuk dalam kelompok itu.' 

  Rasulullah bersabda, 'Ya Allah masukkanlah Ukasyah ke dalam rombongan itu!' 

  Kemudian seorang sahabat dari golongan Ansar berkata, 'Ya Rasulullah, doakan pula aku agar termasuk ke dalam rombongan itu.' Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda, 'Ukasyah telah mendahuluimu'." ( Imam al-Bukhari dan Muslim) 

  Pengajaran :

  1. Kita hendaklah berusaha agar termasuk dalam golongan yang bertuah ini dengan mengesakan Allah dan menjauhi sebarang syirik sebagaimana dijelaskan dalam hadis Nabi saw yang lain.

  2. Sahabat bijak mengambil peluang untuk mendapatkan kebaikan.

  3. Diharuskan meminta kepada orang soleh mendoakan untuk kita agar mendapat kebaikan.

  4. Keyakinan para sahabat dengan kehidupan akhirat.

  Nama Syurga dan Neraka

  Tingkatan dan nama-nama syurga ialah :-

  1. Firdaus
  2. Syurga 'Adn
  3. Syurga Na'iim
  4. Syurga Na'wa
  5. Syurga Darussalaam
  6. Daarul Muaqaamah
  7. Al-Muqqamul Amin
  8. Syurga Khuldi 


  Sedangkan tingkatan dan nama-nama neraka ialah :-

  1. Neraka Jahannam
  2. Neraka Jahiim
  3. Neraka Hawiyah
  4. Neraka Wail
  5. Neraka Sa'iir
  6. Neraka Ladhaa
  7. Neraka Saqar
  8. Neraka Hutomah

  Kisah Binatang Huraisy

  Dikisahkan dalam sebuah kitab bahawa apabila tiba hari kiamat nanti maka akan keluar seekor binatang dari neraka Jahannam yang digelar Huraisy, yang mana panjangnya ialah jarak antara langit dan bumi dan lebarnya pula dari timur hingga ke barat.

  Apabila ia keluar maka malaikat Jibril a.s berkata, "Wahai Huraisy, kamu hendak ke mana dan kamu hendak mencari siapa?"

  Lalu berkata Huraisy : "Aku mencari lima jenis orang ."

  1.     Orang yang tidak mengerjakan solat.

  2.     Orang yang tidak mahu mengeluarkan zakat.

  3.     Orang yang menderhakai kedua orang tuanya.

  4.     Orang yang suka minum arak.

  5.     Orang yang sangat suka bercakap-cakap dalam masjid hal dunia.

  Allah Declined 1 of 3 Prophet Muhammad's Requests.

  'Amir bin Said dari bapanya berkata bahawa : "Satu hari Rasulullah S.A.W telah datang dari daerah berbukit. Apabila Rasulullah S.A.W sampai di masjid Bani Mu'awiyah lalu beliau masuk ke dalam masjid dan menunaikan solat dua rakaat. Maka kami pun turut solat bersama dengan Rasulullah S.A.W.


  Kemudian Rasulullah S.A.W berdoa dengan doa yang agak panjang kepada Allah S.W.T :


  Setelah selesai beliau berdoa maka Rasulullah S.A.W pun berpaling kepada kami lalu bersabda yang bermaksud : "Aku telah bermohon kepada Allah S.W.T tiga perkara, dalam tiga perkara itu cuma dia memperkenankan dua perkara saja dan satu lagi ditolak.


  1.     Aku telah bermohon kepada Allah S.W.T supaya ia tidak membinasakan umatku dengan musim susah yang berpanjangan. Permohonanku ini diperkenankan oleh Allah S.W.T.

  2.     Aku telah bermohon kepada Allah S.W.T supaya umatku ini jangan dibinasakan dengan bencana tenggelam (seperti banjir besar yang telah melanda umat Nabi Nuh s.a). Permohonanku ini telah diperkenankan oleh Allah S.W.T.

  3.     Aku telah bermohon kepada Allah S.W.T supaya umatku tidak dibinasakan kerana pergaduhan sesama mereka (peperangan, pergaduhan antara sesama Islam). Tetapi permohonanku telah tidak diperkenankan (telah ditolak).


  Apa yang kita lihat hari ini ialah negara-negara Islam sendiri bergaduh antara satu sama lain, hari ini orang Islam bergaduh sesama sendiri, orang kafir menepuk tangan dari belakang, apakah ini cantik kita melihatnya ?

  Monday, 12 March 2012

  10 Solat Ditolak Allah SWT

  Rasulullah S.A.W. telah bersabda yang bermaksud : "Sesiapa yang memelihara solat, maka solat itu sebagai cahaya baginya, petunjuk dan jalan selamat dan barang siapa yang tidak memelihara solat, maka sesungguhnya solat itu tidak menjadi cahaya, dan tidak juga menjadi petunjuk dan jalan selamat baginya." (Tabyinul Mahaarim)

  Rasulullah S.A.W telah bersabda bahawa : "10 orang solatnya tidak diterima oleh Allah S.W.T, antaranya :

  1.Orang lelaki yang solat sendirian tanpa membaca sesuatu.

  2.Orang lelaki yang mengerjakan solat tetapi tidak mengeluarkan zakat.

  3.Orang lelaki yang menjadi imam, padahal orang yang menjadi makmum 
     membencinya.

  4.Orang lelaki yang melarikan diri.

  5.Orang lelaki yang minum arak tanpa mahu meninggalkannya (Taubat).

  6.Orang perempuan yang suaminya marah kepadanya.

  7.Orang perempuan yang mengerjakan solat tanpa memakai tudung.

  8.Imam atau pemimpin yang sombong dan zalim menganiaya.

  9.Orang-orang yang suka makan riba'.

  10.Orang yang solatnya tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan yang keji 
      dan mungkar "

  Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : "Barang siapa yang solatnya itu tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan keji dan mungkar, maka sesungguhnya solatnya itu hanya menambahkan kemurkaan Allah S.W.T dan jauh dari Allah."

  Hassan r.a berkata : "Kalau solat kamu itu tidak dapat menahan kamu dari melakukan perbuatan mungkar dan keji, maka sesungguhnya kamu dianggap orang yang tidak mengerjakan solat. Dan pada hari kiamat nanti solatmu itu akan dilemparkan semula ke arah mukamu seperti satu bungkusan kain tebal yang buruk."