Saturday, 1 December 2012

#4 Kata Kiasan


We sometimes pray for a situation that we don't realise is worse for us than what we are in, so the Almighty through His Mercy keeps it away from us & we keep thinking our prayers are not answered. 
The favours of the Almighty upon us are countless.

Thursday, 29 November 2012

Jihad Fi Sabilillah

Ulama al-Azhar telah mengeluarkan fatwa :

- Wajib berjihad untuk melindungi Masjid al-Aqsa dan menyelamatkan bumi Palestin.

- Amaliah Istishhadiah di Palestin adalah semulia-mulia syuhada’ di sisi Allah.

- Negara Palestin adalah tempat yang suci yang mana adalah lebih berhak nyawa, darah dan harta dikorbankan kerana syahid di bumi Palestin adalah semulia-mulia syuhada’ muslimin.


sumber : UAI

Wednesday, 28 November 2012

Dedicate To High Nose People

sumber : Ku Izzat Iqhbal (FB)

Beberapa panduan daripada Imam Al- Ghazali supaya kita tidak bersifat sombong dan angkuh.

1. Jika berjumpa dengan kanak-kanak, anggaplah kanak-kanak itu lebih mulia daripada kita, kerana kanak-kanak ini belum banyak melakukan dosa daripada kita.

2. Apabila bertemu dengan orang tua, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana dia sudah lama beribadat.

3. Jika berjumpa dengan orang alim, angga

plah dia lebih mulia daripada kita kerana banyak ilmu yang telah mereka pelajari dan ketahui.

4. Apabila melihat orang jahil, anggaplah mereka lebih mulia daripada kita kerana mereka membuat dosa dalam kejahilan, sedangkan kita membuat dosa dalam keadaan mengetahui..

5. Jika melihat orang jahat, jangan anggap kita lebih mulia kerana mungkin satu hari nanti dia akan insaf dan bertaubat atas kesalahannya dan jadi lebih baik dari kita.

6. Apabila bertemu dengan orang kafir, katakan didalam hati bahawa mungkin pada suatu hari nanti mereka akan diberi hidayah oleh Allah dan akan memeluk Islam, maka segala dosa mereka akan diampuni oleh Allah.

Dan janganlah kamu memalingkan muka kamu dari manusia (kerana sombong) dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang sombong lagi membanggakan diri. [Surah Luqman:18]

Nabi saw. bersabda, “Dianggap sebagai takbur/sombong itu ialah menolak apa yang benar dan memandang hina kepada orang lain”. (HR Muslim).

Lai, Lai. Jom Solat Subuh!

sumber : Ku Izzat Iqbal (FB)

Ganjaran pahala solat Subuh mengatasi keindahan dunia sebagaimana sabda Rasulullah SAW: “Sesiapa yang menunaikan solat Subuh, maka ia berada dalam jaminan Allah SWT. Kerana itu, janganlah kamu mencari jaminan Allah SWT dengan sesuatu (selain daripada solat), yang pada waktu kamu mendapatkannya, lebih-lebih lagi ditakuti kamu tergelincir ke dalam api neraka.” (Hadis riwayat Muslim)

Muhammad Abdur Rauf al-Munawi dalam kitabnya at-Ta'arif menegaskan, as-Subhu atau as-Sabah adalah permulaan siang hari, iaitu ketika ufuk berwarna merah jingga di langit tertutup oleh tabir matahari. Adapun solat Subuh ibadat yang dilaksanakan ketika fajar siddiq dan berakhir pada waktu matahari terbit. Solat Subuh memiliki banyak daya tarikan kerana kedudukannya dalam Islam dan nilainya yang tinggi dalam syariat. Banyak hadis mendorong untuk melaksanakan solat Subuh serta menyanjung mereka yang menjaga dan mengerjakannya.

Rasulullah SAW mengetahui waktu Subuh adalah waktu yang sangat sulit dan payah untuk bangun dari tidur. Seorang Muslim bila dibiarkan begitu saja (tertidur), akan memilih untuk merehatkan dirinya sampai terjaga hingga terbit matahari dan meninggalkan solat Subuh, atau ‘Subuh gajah’, iaitu dikerjakan solat Subuh tidak pada waktunya yang betul.

Rasulullah SAW mengkhususkan solat subuh dengan beberapa keistimewaan tunggal dan sifat tertentu yang tidak ada pada solat lain. Banyak keutamaan dan kelebihan yang didapati di waktu subuh. Salah satu keutamaannya adalah Rasulullah SAW mendoakan umatnya yang bergegas dalam melaksanakan solat Subuh, sebagaimana disebutkan dalam hadis: “Ya Allah, berkatilah umatku selama mereka suka bangun subuh (iaitu mengerjakannya).” (Hadis riwayat Termizi, Abu Daud, Ahmad dan Ibnu Majah)

Jika Rasulullah SAW yang berdoa, maka tidak ada hijab di antara Baginda dengan Allah SWT kerana Baginda sendiri adalah orang yang secara jasadiyah paling dekat dengan Allah SWT. Waktu Subuh adalah waktu yang paling baik untuk mendapatkan rahmat dan keredaan Allah SWT. Allah SWT berfirman maksudnya: “Dan bersabarlah kamu bersama-sama dengan orang-orang yang menyeru Tuhannya di pagi dan senja hari dengan mengharap keredaan-Nya, dan janganlah kedua matamu berpaling daripada mereka kerana mengharapkan perhiasan duniawi, dan janganlah kamu mengikuti orang yang hatinya sudah Kami lalaikan daripada mengingati Kami, serta menuruti hawa nafsunya dan adalah keadaannya itu melampaui batas.” (Surah al-Kahfi, ayat 28)

Keutamaan solat Subuh diberikan ganjaran pahala melebihi keindahan dunia dan seisinya, sebagaimana disebutkan dalam hadis riwayat Imam at-Termizi: “Dari Aisyah telah bersabda Rasulullah SAW, dua rakaat solat Fajar pahalanya lebih indah daripada dunia dan seisinya.” Begitulah keistimewaan solat Subuh. Apakah yang menghalang kita untuk menyingkap selimut dan mengakhiri tidur untuk melakukan solat Subuh? Bukankah solat Subuh menjadi bahagian yang begitu besar kemuliaannya dibandingkan dunia dan seisinya?

Diriwayatkan Muslim daripada Usman bin Affan berkata, Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “Barang siapa yang solat Isyak berjemaah maka seolah-olah dia telah solat setengah malam, barang siapa solat Subuh berjemaah, maka seolah-olah dia telah melaksanakan solat malam satu malam penuh." (Hadis riwayat Muslim).

Solat Subuh adalah sumber daripada segala cahaya di hari kiamat. Di hari itu, semua sumber cahaya di dunia akan padam. Matahari akan digulung, ibadat yang akan menerangi pelakunya. Diriwayatkan daripada Abu Musa al-Asyaari, dia berkata Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “Barang siapa yang solat dua waktu yang dingin, maka akan masuk syurga.” (Hadis riwayat Bukhari).

Dua waktu yang dingin itu adalah solat Subuh dan Asar. Mereka yang menjaga solat Subuh dan Asar dijanjikan kelak di syurga akan melihat Allah SWT. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Kami sedang duduk bersama Rasulullah SAW, ketika melihat bulan purnama. Baginda berkata, “Sungguh kamu akan melihat Rabb (Allah), sebagaimana kamu melihat bulan yang tidak terhalang dalam memandangnya. Apabila kamu mampu, janganlah kamu menyerah dalam melakukan solat sebelum terbit matahari dan solat sebelum terbenam matahari. Maka lakukanlah.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Rasulullah SAW memberi janji, apabila solat Subuh dikerjakan, maka Allah akan melindungi siapa saja yang mengerjakannya seharian penuh. Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “Barang siapa yang menunaikan solat Subuh, maka ia berada dalam jaminan Allah. Maka janganlah cuba-cuba membuat Allah membuktikan janji-Nya. Barang siapa yang membunuh orang yang menunaikan solat Subuh, Allah SWT akan menuntutnya, sehingga Allah SWT akan membenamkan mukanya ke dalam neraka.” (Hadis riwayat Muslim, at-Termizi dan Ibn Majah)

Semoga kita tetap menjaga dan memelihara solat Subuh seperti dijanjikan Allah. Bergegaslah bangun tidur apabila terdengar laungan azan berkumandang untuk segera mengerjakan solat Subuh.

#3 Kata Kiasan


"A man remains a child until his mother passes away" 
Arabic Quote depicting that we are children of our mothers.

#2 Kata Kiasan


When we help others cross the road, the Almighty creates people to help us cross the road one day, or saves us from that need completely.

#1 Kata Kiasan

Mufti Ismail Menk


The book that you will be surprised to read although YOU authored it, is YOUR book of deeds on the Day of Judgement. So author it well.

Tuesday, 27 November 2012

Doa Mohon Cerah Hati

اللهُمَّ أَرِنَا الحَقَّ حَقّاً وَارْزُقْنَا التِبَاعَةَ وَأَرِنَا البَاطِلَ بَاطِلاً 

وَارْزُقْنَااجْتِنَابَهُ، بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ

O Allah! Let us see the good as good, and bless us with following it. And show us the falsehood as falsehood, and bless us with staying away from it, with Your mercy, O Most Merciful.

Monday, 26 November 2012

Qasidah Saaltullah by Fathul Mubin


LIRIK QASIDAH SAALTULLAH

سَــأَلْــتُ اللهَ بَـــارِيـنَــــــا

Saaltullaha barina

Pintaku dari Allah, Sang Pencipta

يُـبَـــلِّـغْــنَا أَمَـــانِينَـــــــــا


Yuballighna amanina


moga terkabul impian kami


وَيُـــذْهِـبْ مِـنَّـنَـــا الأَكْـــــدَار


Wayuzhib minnana l-akdar


Dihapuskan segala keruh dari kami


رَبِّي وَاجْـــعَلْنَـــا مِنَ الأَخْيَــار


Rabbi waj'alna mina l-Akhyar


Jadikan kami, dari mereka yang terbaik


وَيُــحْيـــيْنَا عَــلَى التَّــقْوَى


Wayuhyina ‘ala t-Taqwa


Hidupkan kami atas takwa


بِـلَا مِـــحْنَة وَلَا بَـــلْوَى


Bila Mihnah wala balwa


tanpa mehnah juga bala


بِجَـــاهِ المـُصْــــطَفَى المـُــــخْتَـار


Bijahi l-Mustafa l-Mukhtar


Dengan gah (Nabi) al-Mustofa yang terpilih


رَبِّي وَاجْــعَــلْنَــا مِنَ الأَخْيَار


Rabbi waj’alna mina l-Akhyar


Jadikan kami, dari mereka yang terbaik


فَيَــا رِيْحَ الصَّــبَا هُبِّي


Faya Riha s-Soba hubbi


Wahai sang bayu pagi, sampaikanlah


خُذِي قَوْلِي إِلَى حِبِّــي


Khuzi Qauli ila hibbi

dan bawa kataku kepada kekasihku


وَبُثِّــي عِنْــدَهُ الأَسْــرَار


Wabutssi ‘indahu l-Asrar


Sebarkan padanya rahsia


رَبِّي وَاجْـعَـلْنَا مِـنَ الأَخْيَــار


Rabbi waj’alna mina l-Akhyar


Jadikan kami, dari mereka yang terbaik


وَقُــوْلِي عَبْدُكُمْ بِالْبَــاب


Wa quli ‘abdukum bi l-Bab


Dan katakan! Hambamu di pintu.


يُنَـادِيْ أَيُّــهَا الْأَحْبَــاب


Yunadi aiyuha l-Ahbab


Sedang memanggil "Wahai Kasih"


أَغِيْثُــوْا مَنْ أَتَى المـُــخْتَـار


Aghitsu man ata l-Mukhtar


Bantulah mereka yang mengadap nabi al-Mukhtar


رَبِّ وَاجْـعَـلْنَــا مِنَ الأَخْيَار


Rabbi waj’alna mina l-Akhyar


Jadikan kami, dari mereka yang terbaik