Tuesday, 24 January 2012

Solat Sunat ? Untuk Apa ?

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh. Amboi.. panjangnya salam dia... Ok, kali ini ana nak berkongsi tentang Kelebihan Solat Sunat sebab orang lelning(sekarang) sudah malas, mungkin tak tahu kowt, untuk bagun solat sunat terutama Rawatib. Moga-moga apa yang saya kongsikan ini dapat memberi manfaat kepada kita hingga Yaumul Mahsyar kelak.
  • Subuh -  2 rakaat sebelum solat Subuh
  • Zuhur -  2-4 rakaat sebelum atau selepas solat Zuhur
  • Asar -  2-4 rakaat sebelum solat Asar
  • Maghrib - 2 rakaat sebelum atau selepas solat Maghrib
  • Isyak - 2-4 rakaat sebelum atau selepas solat Isyak
  1.  Solat sunat yang dilakukan sebelum dan selepas solat Zuhur, sekurang-kurang dua rakaat dan sebanyak-banyaknya empat rakaat. Dari Ummi Habibah r.a: “Sesiapa yang memelihara sembahyang empat rakaat sebelum sembahyang Zuhur, dan empat rakaat sesudahnya dia diharamkan Allah daripada neraka.” (Abi Daud dan at-Tirmizi)
  2. Solat sunat sebelum solat Asar. Dari Ali bin Abi Talib, “Nabi SAW sembahyang sebelum Asar empat rakaat yang dibatasi antara rakaatnya dengan satu ucapan salam atas malaikat muqarrabin dan yang mengikuti mereka iaitu kaum Muslimin dan Mukmin.” – (at-Tirmizi)
  3. Solat dua rakaat sunat selepas solat Maghrib. Tetapi apabila sahabat melakukan solat sunat sebelum Maghrib, Nabi Muhammad SAW tidak melarangnya.Solat sunat sebelum solat Isyak dan selepas Isyak.Solat sunat dua rakaat sebelum solat Subuh dan tidak boleh sembahyang sunat itu dikerjakan sesudah sembahyang Subuh. Dari Aisyah r.a. dari Nabi SAW berkata ia: “Dua rakaat Fajar itu lebih baik dari dunia dan segala yang ada di dalamnya.” – (Diriwayatkan oleh Muslim)

 sumber : FabulousNana

No comments: