Thursday, 27 December 2012

Ingat Tujuan Asal Kita

Alkisah bapak dengan anak…

Seorang bapa dan anak mengembara membawa seekor keldai untuk dijual…

Di Pekan pertama, bapa berjalan tapi anak menunggang keldai kerana keletihan, tapi penduduk mencemuh anak tidak bertimbang rasa kepada orang tua.

Di Pekan kedua, anak berjalan tapi bapa menunggang keldai, penduduk berkata bapa tidak berhati perut membiarkan anak kecil berjalan jauh, sepatutnya dua-dua naik keldai.

Di Pekan ketiga, anak dan bapa menaiki keldai, tapi keldai pengsan kehausan… penduduk mencemuh kata mereka kejam terhadap keldai dan menyuruh mereka membawa keldai ke klinik haiwan untuk dirawat.

Dalam perjalanan ke Pekan keempat, anak dan bapa terserempak sekumpulan serigala, keldai dalam kecemasan terjatuh ke dalam sungai… anak dan bapak kehilangan keldai, balik rumah dicemuh isteri mengapa tak jual keldai di Pekan pertama.

Pengajaran : Ramai yang suka memberikan komen sehingga kita lupa tujuan sebenar sesuatu isu. Dalam apa-apa situasi, ada yang sokong, ada yang tidak sokong, tapi apa yang penting sendiri harus menyokong dan yakin dengan keputusan sendiri dan berani menerima teguran sekiranya teguran berasas.

Jangan sesekali menjadi anak-bapak di atas, yang terlalu asyik mempedulikan komen yang remeh sehingga terlupa tujuan mereka menggembara adalah untuk menjual keldai tersebut.

Senyum

No comments: